Interviu cu Dorinel Beznea

L-am abordat pe domnul Dorinel Beznea pentru a acorda un interviu. A reușit să promoveze cu echipa de suflet, în divizia C, dar din păcate lipsa banilor și-a spus cuvântul și nu au putut rezista la acest eșalon. Cu cea mai mare amabilitate antrenorul care duce greul la echipa Avântul Măneciu, una dintre formațiile de top ale Ligii A Prahova, ne-a răspuns la câteva întrebări. Pe această cale redacția SportulPh dorește să mulțumească d-lui Beznea pentru amabilitate și vă lăsăm să citiți în continuare interviul realizat cu dânsul.

Cum a început cariera dvs? Până la ce nivel aveți dreptul să antrenați? Ce echipe ați antrenat în carieră?

Cariera mea a început într-o joacă, prietenul meu Bebe Bărbulescu cooptându-mă la proiectul Avântul Măneciu! După șase luni a plecat, acolo unde îi este locul și m-a lăsat singur, și pot spune că a devenit o pasiune și de aici a început totul. Am Licența B UEFA, care din cite știu, spune că poți fi cel mult secund la liga 1. Am antrenat Avântul Măneciu, Petrolul Teleajen, am fost antrenorul, împreună cu D-l Decu Crîngașu, naționalei de amatori, națională cu care am avut multe succese și calificări frumoase!

Sunteți unul dintre cei mai buni antrenori din Liga A Prahova. Care a fost cea mai mare bucurie? Dar dezamăgire în această meserie? 

Mulțumesc de aprecieri, nu știu dacă este chiar așa, în fine… cea mai mare bucurie, a fost promovarea cu Avântul Măneciu în liga a III-a, fosta divizia C la acea vreme în 2006. Dezamăgire?!? Poate faptul că nu am reușit să rămânem acolo, în liga a III-a, dar situația financiară nu ne-a permis asta… și… ar mai fi ceva… am un gust amar deoarece uneori iți dai seama că nu toți sunt ca tine și credința ta devine o simplă iluzie din cauza neseriozității unora!!! Dar… toată viața este așa!

Care este profilul dumneavoastră de antrenor (adept al atacului / neutru / defensiv)? Care este antrenorul pe care îl aveți că model?

Prefer un joc de mijloc, în care să aștept greșeala adversarului, dar în funcție de joc schimb imediat și aș putea spune că îmi place atacul, cu riscurile lui. Îmi place Jose Mourinho, felul lui de a fi și de a se comporta!

Dacă vi s-ar propune plecarea la o altă echipă ce ați spune? Pe cine ați lăsa în urmă?

Aș pleca oricând la o altă echipă în condiții decente și normale pentru această oră, în urma mea oricând Stoian Dan ar putea duce echipă mai departe! Recunosc că aș avea strângere de inima dar….mi-ar plăcea provocarea!

Ați închegat o echipă destul de bună la Măneciu, care este rețeta succesului?

Avem o echipă într-adevăr frumoasă, secretul constă în faptul că jucam de multi ani împreună, suntem serioși, și dispun de niște fotbaliști adevărați, cu caracter și în fiecare an încerc să întinerim echipa numai cu caractere! Bineînțeles la acest lucru merita subliniat și aportul factorilor locali care ne-au sprijinit și ne sprijină necondiționat, fără resursele financiare din partea factorilor locali nu am putea supraviețui, și cu asta cred că am răspuns și la întrebarea următoare (n.r. Întrebare era Cât de mult contează implicarea factorilor de decizie, a autorităților, la Măneciu?).

Mulți v-au blamat în trecut că la Măneciu echipele sunt urcate „pe garduri”. Cum comentați această afirmație și de ce credeți că s-a ajuns până acolo?

Chestiunea aceasta cu „urcatul pe garduri” este puțin adevărată în sensul că, datorită ambiției și dorinței de victorie. întotdeauna am fost aprigi în lupta pentru balon, bineînțeles la limita regulamentului și nu cred că cineva poate spune că nu este așa! Și asta mai ales în trecut, deoarece la această oră, sincer, cred că suntem într-un top al fair-play-ului, având în lot jucători care nu știu să vrea să dea la picioare, dar în același timp ne dorim întotdeauna victoria și luptăm pentru cu ea cu toată abnegația!

Ce obiective își propune echipă Avântul Măneciu pentru sezonul în curs?

Pentru sezonul în curs… avem ca obiectiv unul din locurile 1-5, ca întotdeauna de altfel, și întotdeauna am reușit asta! Sperăm și anul acesta să ne atingem acest obiectiv.

Câte antrenamente se fac pe săptămână pentru a un meci de Liga A și cum decurge o ședință de antrenament la Măneciu?

Facem două antrenamente pe săptămână, din păcate nu întotdeauna suntem toți prezenți, serviciul și alte obligații creează probleme! Încălzire cca 20 min, joc cu mingea în doi-trei cca 10 minute, lucru specific, posesie, șuturi la poarta cu diverse exerciții și încheiem cu tradiționala miuța!

Cum vedeți jocul cu echipă din Coada Izvor de etapa viitoare?

Nu cunosc echipa Coada Izvor, și din acest motiv nu pot spune prea multe! Am înțeles totuși că este o echipă foarte arțăgoasă și echilibrată, astfel că ne asteaptă în mod sigur un meci greu, dar noi  mergem să ne facem datoria și cel mai bun să câștige!

În trecut știm că ați adus, sau v-au fost aduși câțiva echipieri brazilieni la Măneciu? Cum s-au adaptat la fotbalul de nivel județean?

Am încercat ceva cu acei brazilieni, unii dintre ei, buni, dar condițiile pe care le puteam oferi noi nu erau ceea ce le trebuia pentru a face performanță! S-au adaptat destul de greu, alții mai ușor, unul dintre ei chiar era gata să ajungă la Dinamo, dar nu a fost să fie.

Ați mai păstrat legătura cu ei? Pe la ce echipe evoluează?

Țin și acum legatura cu ei, joacă la echipe în țara lor, la nivel inferior, și atunci și acum pentru ei sunt TATA sau Profesor! Niște copii săraci, dar suflete extraordinare!

Dacă veți avea o opțiune pentru a promova la Liga a III-a este Avântul Măneciu o echipă capabilă să ducă lupta mai departe?

In mod sigur Avântul ar putea face fața în  Liga a III-a, cu încă câțiva jucători nu s-ar pune problema… eu cred că la ora aceasta Liga A Prahova are mai multe echipe care oricând ar evolua cu succes în Liga a III-a, dar totul pleacă de la bani, știm cu toții asta.

Cum vedeți decizia de a se folosi juniori chiar și în Liga I?

Este o idee foarte bună, a venit cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Bănuiesc că asta ar fi ideea prin care se încearcă să se suplinească centrele gen Luceafărul din generația de aur, centre care au adus adevărații fotbaliști la nivel de țară.

Câți jucători are echipă din Măneciu care pot fi catalogați că juniori și care ar putea, de ce nu, să facă pasul către una din echipele din Liga I?

Nu cred că vreunul din juniorii noștri ar putea să facă pasul direct la Liga I, dar cred că la nivel de liga a II-a și a III-a cu siguranță doi, poate trei ar putea face față.

Care credeți că este problema fotbalistului tânăr în ziua de azi? De ce nu reușesc să se impună în fața „bătrânilor”?

Greu răspuns! Cred însă că mentalitatea și societatea în care au crescut influențează foarte mult caracterul lor, al tinerilor! Nu mai există aceeași dorință, plăcere de a juca fotbal, ambiție și dăruire, tinerii din ziua de azi au cu totul și cu totul alte orientări și preocupări, societatea le oferă multe alte canale pentru a se exprima, nu mai exista islazul și mingea, acum sunt multe altele!

Ce părere aveți de situația în care a ajuns Petrolul sezonul trecut, de la o echipă de top în clasament la retrogradare? Ce credeți că s-a greșit?

Îmi pare foarte rău de Petrolul, dar s-a întâmplat ce se întâmplă în toată țara asta, furtișaguri și hoții, nu știu decât din ziare ce s-a întâmplat, așa că nu pot să îmi dau cu părerea… poate s-a greșit faptul că s-a lăsat totul pe mâna unui singur om, dacă erau mai multi factori de decizie poate că nu s-ar fi ajuns aici!

Ce părere aveți despre Petrolul 52?

Ma bucur că s-a înființat această echipă, admir oamenii care sunt acum acolo. Dar… dacă vrei să vezi unde stai, mergi pe picioarele tale, pentru că mai devreme sau mai târziu adevarul va ieși la iveală.

Sunteți de părere că acest campionat este compromis odată cu înscrierea acestei echipe așa cum mai multe voci au afirmat?

Nu cred că acest campionat este compromis, Petrolul are șansa lui, la fel că toate celelalte echipe, sunt convins că toți factorii de decizie de acolo vor face tot ce se poate pentru a forma o echipă foarte bună, care să nu se împiedice de nimeni, așa cum sunt convins că nimeni nu îi va pune covorul roșu la picioare lui Petrolul pentru a trece mai departe, cel putin asta este părerea mea și asta ar fi foarte bine, în primul rând pentru Petrolul!

Care a fost cel mai bun jucător cu care ați lucrat până acum, care v-a lăsat o impresie specială? Care a fost jucătorul care v-a dezamăgit din punctul de vedere sportiv, în genul că putea mai mult dar …?

Jucătorul cel mai bun cu care am lucrat a fost fără îndoială Stoian Dan, un fotbalist complet, un caracter adevarat, cu o viață sportivă de exceptie, foarte mare păcat că la vremea care trebuia, nu a fost remarcat de nimeni! Jucătorul care m-a dezamăgit….în mod sigur, Stanciu Marian, acum plecat la muncă în Anglia, care la vremea CSM-ului cu Vali Răchită la o selecție a fost oprit în lot și nu a vrut să rămână! Sunt convins că și acum ar fi fost în lotul Astrei sau că juca sigur în Liga I.

Într-un final ce sfaturi doriți să dați unui antrenor tânăr care dorește să se apuce de această meserie?

Este foarte greu să dai sfaturi….cred însă că dacă cineva dorește să se facă antrenor trebuie în primul rând să creadă în el și să dorească cu ardoare să ajungă unde și-a dorit…. și eu am avut tentative să abandonez, dar sunt un luptător și regret că nu am avut șansa să fiu și mai sus. Totuși cred că niciodată nu este prea târziu…. deci, în concluzie, să creadă și să nu cedeze niciodată, indiferent de situație!

Lasă un comentariu