Regulament: Legea 11 – Ofsaid-ul

Cu toți ne pricepem la fotbal, dar oare legile jocului, sunt atât de simple pe cât par? FIFA a adus o nouă modificare la legea ofsaid-ului, una dintre cele mai importante legi care le complică viața arbitrilor asistenți. Vă invit să parcurgeți textul de regulament după care și modificarea adusă de FIFA pentru a simplifica această lege.

Poziţia afară din joc

A fi în poziţie afară din joc nu constituie o greşeală în sine.
Un jucător se află în poziţie afară din joc atunci când este mai aproape de linia porţii adverse, în acelaşi timp, decât mingea şi penultimul apărător.

Un jucător nu se află în poziţie afară din joc atunci când:
– se află în propria jumătate de teren
– se află pe aceeaşi linie cu penultimul adversar
– se află pe aceeaşi linie cu ultimii doi adversari.

Abateri
Poziţia afară din joc a unui jucător nu trebuie sancţionată decât dacă, în momentul când mingea este atinsă de unul din coechipierii săi sau este jucată de unul dintre aceştia, jucătorul, după părerea arbitrului, ia parte activă la joc:
– intervenind în joc
– influenţând un adversar
– obţinând un avantaj din această poziţie;

Lipsa abaterii
Nu există afară din joc (ofsaid) atunci când primeşte mingea direct:
– dintr-o lovitură de la poartă
– dintr-o aruncare de la margine
– dintr-o lovitură de la colţ.

Abateri/Sancţiuni
Pentru orice abatere de la această Lege, arbitrul va acorda echipei adverse o lovitură liberă indirectă care se va executa de pe locul unde s-a comis greşeal(vezi Legea 13 – Locul executarii loviturii libere)*

Decizii ale International F.A. Board
Decizia 1
În definiţia poziţiei afară din joc “mai aproape de linia porţii adverse” înseamnă că orice parte parte a capului, corpului sau picioarelor jucătorului se află mai aproape de linia porţii adverse decât mingea cât şi de penultimul adversar. Braţele nu sunt incluse în această definiţie.

Decizia 2
Definiţiile participării active la joc sunt următoarele:
– a interveni în joc înseamnă să joace sau să atingă mingea pasată sau atinsă de un coechipier.
– a influenţa un adversar înseamnă a-l împiedica să joace mingea împiedicându-i clar vederea asupra jocului sau deplasărilor adversarului sau făcând un gest ori deplasare care, după părerea arbitrului, înşeală sau distrage atenţia unui adversar.
– a obţine un avantaj dintr-o poziţie de afară din joc înseamnă a juca mingea care a revenit dintr-un stâlp al porţii sau bara transversală ori să joace mingea care a revenit dintr-un adversar în direcţia sa fiind în poziţie afară din joc.

Schimbarea adusă de FIFA la începutul anului constă, în faptul că un atacant neimplicat în faza ofensivă a echipei sale să nu mai poată profita, ca până acum, de o eroare a apărătorului advers, dacă se află în poziție de ofsaid. Astfel Legea ofsaidului pasiv ca şi cum e pe cale de dispariţie. 🙂

Cum e acum cu ofsaidul pasiv

Un jucător se găseşte în ofsaid pasiv atunci când se află în poziţie „afară din joc”, dar nu influenţează faza de atac a echipei sale, iar mingea ajunge la el respinsă de un adversar şi marchează, arbitrul va valida golul.

Cum va fi cu ofsaidul pasiv

Potrivit noii reguli, dacă jucătorul aflat în ofsaid pasiv primeşte mingea de la adversar, el va fi considerat în poziţie de ofsaid activ. Iar dacă şi înscrie, golul va fi anulat.

Concluzia? Un atacant neimplicat în faza ofensivă a formaţiei lui, nu va mai putea profita de o eventuală greşeală a unui adversar.

Există totuşi şi o situaţie în care reuşita jucătorului aflat în ofsaid pasiv va fi validată. Şi anume, când arbitrul constată că apărătorul greşește pasa în momentul în care se afla în faza de construcţie a jocului echipei sale. Nu se discută dacă eroarea fundaşului a fost intenţionată sau nu, ci contează numai momentul în care a fost făcută.

7 Responses to Regulament: Legea 11 – Ofsaid-ul

 1. farcry63 says:

  O sa se ajunga la a modifica regulile jocului incat daca mingea intra-npoarta dar…fara a scutura plasa , sa nu se valideze golul !.. =)=) Ceea ce-i trebuie jocului de fotbal sunt „hawk-eye” -uri amplasate in asa fel incat deciziile „tendentioase si eronate” ale arbitrului sa fie DIRECT revazute de catre toti spectatorii pe ecranele mari de pe arene , iar arbitrii luand cunostinta ,sa fie obligati de a reveni asupra deciziilor ! Fotbalul ar deveni astfel CORECT , iar cei ce vor sa-l FENTEZE , n-au nicio sansa !

  • SportulPh says:

   Va contrazic aici… de ce trebuie sa credem ca arbitrii sunt intotdeauna tendentiosi. Sunt de parere ca arbitrii romani sunt mult mai buni decat arbitrii straini si daca ar fi lasati sa arbitreze fara sa pui presiune pe ei ar arbitra mult mai bine. Acum daca Hategan sau Coltescu a gresit impotriva ta de ce sa crezi ca a venit cu o „indirecta”. Acesti arbitrii castiga foarte bine in comparatie cu „omul de rand”. Credeti ca isi risca cariera pentru o suma modica pentru a tranti un joc? Si cand spun modica ma refer la cei care sunt si pe lista UEFA si arbitreaza la nivel international unde din 2 meciuri poate face suma respectiva.
   Cu „Hawk-eye-ul” sunt de acord dar nu sa fie direct, ci sa semnalizeze arbitrului ca mingea a depasit in intregime linia de poarta. Ce prestanta credeti ca o sa mai aiba un arbitru in fata jucatorilor si a spectatorilor daca tehnologia va demonstra ca decizia a fost una incorecta? Vor fi injurati de toti la scena deschisa si odata ce vor simti / vedea ca au gresit vor arbitra din ce in ce mai prost.
   Arbitrii sunt oameni si trebuie sa acceptam ca greseala este omeneasca. Si dumneavoastra si eu si toti suntem oameni, deci suntem supusi greselii. Asta este.

   • farcry63 says:

    Fiecare cu propria parere ! .. Eu unul nu cred ca lumea ii va mai admonesta sau injura pe arbitrii odata ce ..tehnologia ii va „trage de maneca” prin care vor fi supusi sa acorde decizia corecta ? Se va considera ca ..”greseala-i omeneasca” si..atat ! La tenis ..unde sunt 7 arbitrii ( sase de linie si un arbitru de scaun) , se intampla sa fie injurati ?… Si scuze..dar m-am pronuntat „tendentioase si eronate” ..deci ..nu numai tendentioase in care se pune pret pe „trantirea unui joc ” !…

 2. Badea Doru says:

  dinamo

  • SportulPh says:

   Nu inteleg ce legatura are acest cuvant cu acest articol. Daca va referiti ca Dinamo a fost prinsa in off-side de 2 ori in meciurile cu Brasov respectiv CFR Cluj atunci inteleg aluzia. Altfel…nu prea. Toate cele bune!

 3. mugurel says:

  in momentul cand un fundas se afla cazut la pamant in suprafata proprie este considerat ca jucator activ sau in afara jocului,mentionez ca echipa adversa marcheaza iar tusierul semnalizeaza offsaid ,considerand ca fundasul aflat la pamant este in afara jocului

  • SportulPh says:

   Din pacate aici parerea mea este ca tusierul a gresit, deoarece jucatorul accidentat face parte din joc, chiar daca este jucator accidentat. Consider ca golul a fost marcat corespunzator. Totusi este foarte posibil ca poate s-au schimbat regulamentele de cand intretineam eu conversatii cu arbitri.
   UPDATE: Am pus intrebarea unui arbitru de la Liga a II-a din Prahova si mi-a confirmat ca regulamentul nu s-a schimbat, iar golul a fost marcat corespunzator ceea ce inseamna ca arbitrul asistent a gresit anuland golul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: