Jurnalismul Galben… Albastru

Iată că tot mai multe trusturi media din ce în ce se axează pe o parte a jurnalismului denumită jurnalismul galben. Dacă nu mă înșel această parte a jurnalismului este axată pe posibilitatea de a șoca lumea prin tituluri care se văd și din avion, de a aduce știri senzaționale pe care nu le verifică în prealabil sau se bazează pe o chestie parțial neadevărată în scopul de a vinde cât mai mult. În tot mai multe ziare, rolul jurnalistului nu mai este acela de a publica o știre, prin care să informeze cu adevărat populația despre ceea ce se întâmplă, ci de a atrage un număr cât mai mare de cititori care citesc doar articole de rahat sau articole care sunt publicate din publicații străine și care uneori sunt traduse foarte prost probabil cu Google. Mulți nu citesc presa străină așa că las-o că merge și așa, ne umplem paginile… și la revedere.

Exemplele sunt extraordinar de multe în genul acesta, dar voi da numai unul:Titlu – Senzațional Nu veți ghici niciodata ce au în comun Dodel, Messi, Gica Hagi, Maradona și Romario. După ce veți citi articolul vă veți da seama că ziaristul dorește să vă informeze ca toți poartă sau au purtat numărul 10 pe tricou. Așa și … pe cine interesează acest lucru. Nu e nimic extraordinar sau senzațional sau extravagant în asta… și veți ajunge la concluzia că minutul pe care l-ați pierdut citind articolul care a fost sub orice critică și care practic nu v-a îmbunătățit cunoștințele cu nimic a fost irosit. Și atunci stau și mă întreb pentru ce sunt plătiți cei care aprobă astfel de nimicuri, ca să nu le numesc altfel, pentru a fi publicate.

De dragul prostiei sau … din rea voință numele Petrolului Ploiești a fost târât din nou într-un scandal care după părerea mea nu își avea locul. După ce s-a făcut mare tam-tam pe tema suporterului intrat pe stadion pentru a îl pocni de-a dreptul mișelește pe un jucător al Stelei… un scandal în care toată galeria Petrolului a fost asociată cu acest individ, acum aud la știri că, mai nou respectiva galerie poartă vina pentru violențele petrecute în București în urma demisiei lui Raed Arafat. De ce??? Pentru a se evidenția  încă odată cât de răi și imbecili sunt acești Lupi Galbeni și cât rău poate să facă acest fenomen ULTRAS, care se pare, din ultimile știri, la Ploiești a cam scăpat de sub control.

Mai toată media a sărit în capul ploieștenilor absolut degeaba. Nu galeria lui Dinamo, sau a Rapidului sau a Stelei a făcut ravagii în București ci cea a Petrolului care s-a dus tocmai la capitală să facă scandal (la Ploiești nu putea să facă). O galerie, care a fost aplaudată cam pe peste tot, pe unde a fost prin țară, pentru fairplay-ul de care a dat dovadă. FRAȚILOR BĂGAȚI-VĂ MINȚILE ÎN CAP! Dacă ați prins un presupus suporter ploieștean la televizor care abera prostii care nu aveau legătură cu realitatea din țară nu înseamnă că întreaga galerie a participat la evenimentele violente petrecute în București. Lăsați balivernele voastre și nu târâți numele de Petrolul și suporterii acestei echipe pentru a publica minunatele voastre știri. Nu judecați o întreagă națiune după o uscătură așa cum fac străinii cu noi românii.

Asociația suporterilor Petroliști a publicat pe cel mai cunoscut site al suporterilor petroliști Doar Petrolul.ro următoarul comunicat:

Date fiind evenimentele din ultimele zile, ne simtim datori, sa venim cu unele precizari, vizavi de pomenirea in diverse contexte a numelui de „Petrolul Ploiesti” si „Lupii Galbeni” de catre multe persoane sau institutii aflate intr-o veritabila eroare sau pur si simplu in cautarea de senzational.

In ceea ce privește evenimentele din Capitala, precizam ca majoritatea membrilor galeriei petroliste nu si-au anunțat prezenta la proteste, neputând, nici pe departe, sa fie asociați cu războiul dintre jandarmi si protestatari purtat pe străzile Bucureștiului. Ca atare, găsim total deplasata asocierea suporterilor si a numelui de PETROLUL cu evenimentele violente din ultima perioada. Totodată, in rândul galeriei, nu exista persoane care sa „lucreze” la inocularea altor teme de dezbatere, cu exceția celor legate de clubul nostru favorit.

Avand in vedere acestea, este logic ca nimeni nu poate „umbla” la libertatea de exprimare a membrilor grupului, fiecare fiind, in conformitate cu drepturile garantate de Constitutie, liber sa se manifeste asa cum crede de cuviinta, in limitele legii, sa aiba propriile optiuni politice sau de alta natura si sa se asocieze sau nu unor alte entitati de orice natura. Pe cale de consecinta, nu am analizat optiunea nimanui vizavi de evenimentele din ultima perioada, dar respingem ferm orice asociere facuta de terti intre intamplari si grosul galeriei ploiestene, precum si politizarea asociata cu suporterii nostri sau cu clubul de fotbal in aceste momente, in care preocuparea unora nu ar trebui sa fie senzationalul, ci relatarea corecta a realitatilor si, implicit, emiterea unor semnale favorabile depasirii situatiei de criza existente” și sincer să fiu au foarte mare dreptate. De ce acest comunicat nu apare în presa centrală. Poate pentru că sunt prea multe interese.

Oare când o să ne deșteptăm și noi și nu vom mai citi articole de rahat, senzaționale, care scot în evidență numai prostii? În curând vom ajunge să ne întrebăm oare vom mai citi articole care să ne facă plăcere atunci când le lecturăm? Răspunsul este mai mult decât simplu: Când vom scăpa de oieri, scandaluri, arbitraje văzute de toți ca fiind malițioase și de multe alte personaje care toxifiază încet dar sigur presa sportivă de la noi. Oare de ce nu avem personaje care să conducă destinele sportului românesc asemeni lui Dumitru Bucșaru, cel care va rămâne mai mult ca sigur pentru mulți ani de acum încolo drept patronul acelei echipe care a adunat cele mai multe puncte în cea mai titrată competiție internațională intercluburi. Răspunsul este din nou simplu: Poate când vor veni arabii să investească în fotbalul de la noi. Adică NICIODATĂ.

Când am publicat după meciul cu Steaua ceea ce ar fi trebuit să se întâmple, toată lumea mi-a sărit în cap. S-a întâmplat și la Amsterdam același lucru și meciul s-a rejucat așa cum afirmasem și eu. Poate am exagerat puțin cu cartonașele celor 2 din exces de zel… dar totuși meciul s-a rejucat fără spectatori așa cum am afirmat eu. La noi de ce nu se poate întâmpla asta… pentru că este vorba de Steaua… al cărui patron ne invadează casele prin toate mijloacele media. Chiar ne interesează ce face patronul X sau Y? Cred că nu. Dar totuși presa îl ridică în slăvi de parcă ar fi D-zeu.

Acestea fiind spuse… vă urez Toate cele Bune!

One Response to Jurnalismul Galben… Albastru

  1. dorijn says:

    STIMA GALERIEI PETROLULUI care stiu sa ia atitudine si sa simta PULSUL TARII ! SUNT 4 GALERII MARI si TARI in tara asta : STEAUA, RAPID, PETROLUL si ..dinamo ! BRAVO LOR ca stiu sa-i sustina pe PENSIONARI, REVOLUTIONARI si …pe cetatenii umiliti ai acestei tari !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: