Arme Albe în Vovinam

Vovinam Viet Vo Dao este un stil de artă marţială vietnameză tradiţională care se practică atât cu arme, cât si fără acestea. Se bazează pe principiul armoniei între moale şi dur şi include atât antrenarea întregului corp, cât şi a psihicului. Are o arie largă de tehnici, incluzând tehnici de cot, genunchi, luptă tradiţională care se dezvoltă şi în practica la sol, tehnici ofensive de picior extrem de spectaculoase şi o gamă largă de arme, din care enumerăm: cuţit, sabie, baston, halebardă, baionetă, evantai, umbrelă şi multe alte arme tăioase de diverse dimensiuni. Pentru antrenamentul cu arme, este necesar un nivel de concentrare mai mare decât în mod obişnuit datorită tehnicilor complexe de mânuire, atac şi apărare care pot fi executate cu acestea, studenţii mai avansaţi învăţând să combine tehnicile, să lucreze Quyen (Kata în japoneză), dar şi să se apere într-un mod eficient împotriva unui adversar înarmat.

Studiul armelor în Vovinam necesită un antrenament complex şi îndelungat,   armele fiind considerate o extensie a braţelor şi astfel manipularea lor va trebui să fie fluidă, dinamică şi precisă.

În ceea ce priveşte cuţitul, aceasta este prima armă care se studiază în Vovinam, iar practicantul se va putea antrena de la vârste fragede cu diverse cuţite de antrenament (din cauciuc sau alte materiale inofensive), învăţând mai întâi să atace şi după aceea va deprinde mai uşor tehnicile de apărare contra loviturilor de cuţit.

Cuţitul este folosit pentru a tăia, a împunge (a înjunghia) adversarul. Nu este necesară multă forţă în utilizarea lui, ci viteză. Este prin excelenţă o armă emoţională. Este silenţios, uşor de obţinut şi de transportat şi, pe deasupra, are un mare potenţial de a ucide. Folosirea cuţitului conferă acestui gen de agresiuni un statut aparte. Unul dintre motive este că, din cauza unor resorturi psihologice încă nu îndeajuns de bine înţelese, cuţitul inspiră teamă. De multe ori, victima este terorizată chiar şi numai la vederea aceste arme.

În Vovinam Viet Vo Dao există patru tipuri de atac ce se repetă ciclic de trei ori în cadrul unei programe de 12 apărări contra atacurilor de cuţit, tehnicile devenind din ce în ce mai complexe şi fiind întâlnite de practicant pe parcursul examenelor pe care acesta le va susţine atât înainte de gradul de centura neagră, cât şi la 1 Dang.

Trebuie menţionat faptul că în acest stil, cuţitul va fi întâlnit şi în Quyen (formă cu dublu cuţit) cu titlul Song Dao Phap şi în care cele 12 tehnici de apărare sunt înlănţuite sub forma unor atacuri, apărări şi mişcări intermediare, practicantul având în fiecare mână câte un cuţit: în stânga va fi ţinut cu vârful în sus, iar în dreapta cu vârful în jos, permiţând o multitudine de mişcări atât de atac, cât şi de apărare. Este un Quyen de dificultate mare iar practicantul va trebui să demonstreze prin mişcări specifice, fluide şi eficiente cunoaşterea perfectă a celor 12 tehnici de apărare contra cuţitului învăţate de-a lungul anilor şi ajunse acum într-o formă marţială superbă, desfăşurate contra unor adversari imaginari.

De asemenea, nu putem uita Song Luyen Dao, lupta codificată cu partener, exerciţiu ce se desfăşoară între doi parteneri (Greul şi Uşorul), fiecare dintre aceştia urmând să-şi atace adversarul cu câte 6 lovituri de cuţit executate alternativ, iar partenerul va trebui întotdeauna să se apere folosind tehnicile  studiate. Bineînţeles că pentru fluiditatea si spectaculozitatea Song Luyen-ului între cele 12 atacuri vor fi folosite diverse mişcări intermediare, de ieşire din prizele adversarului, flicuri, căderi, rostogoliri, eschive, toate acestea arătând eficacitatea tehnicilor de luptă cu cuţitul, atât de apărare cât şi de atac, iar partenerii (practicanţii) ce execută această complexă luptă codificată vor demonstra cunoaşterea excepţională a elementelor şi mai ales faptul că sunt deosebit de conştienţi şi de agili în lupta cu o armă letală aşa cum este cuţitul.

Un articol semnat BasyLeo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: