“Lăsaţi-ne să ne pregătim de Europa League!”

… ar spune Valeriu Răchită, managerul general al FC Petrolul! Bineînţeles, dezamăgit şi scârbit de presa locală sau de tot felul de „postaci” care îşi dau cu părerea, total aiurea, despre soarta echipei susţinută din banii lor, pentru care muncesc (asta ca să nu caut în caieţelul de expresii frumoase şi să extrag celebra „bani publici”, la care conducătorii Petrolului încep, brusc, să strănute, semn că ar fi olecuţă alergici!).

Cred că dacă Cristi Borcea l-ar fi auzit pe Valeriu Rachită spunând aceste cuvinte, ar fi aruncat o găleată de J&B „on the rocks” pe el şi i-ar fi zis: „gogule, dă-ţi doua palme şi fă vreo trei cruci, retrage-ţi cuvintele şi şezi frumuşel în banca ta, tu chiar nu ai învăţat nimic din teapa CARE (acuzativul e pentru conducătorii din fotbal un fel de prăjitură, cred) mi-am luat-o eu?!”.

Nu a zis nimeni că nu e onorabil să îţi propui ţeluri înalte şi pe care, evident, să le atingi, la un moment dat. Nimănui nu îi convine să se zbată în mediocritate şi să fie încadrat în categoria „şi alţii”. Problema apare când nu ştii sau nu vrei să iei în calcul factorii obligatorii de care depinde ascensiunea ta. Dacă totul ar ţine doar de noi, am trăi într-o societate idealistă. După cum vedem, nu e cazul. Revenind, managerul general al Petrolului a declarat, citez: „Nu doresc ca o echipă precum Petrolul să îşi propună în primul an de Liga I rămânerea în primul eşalon. Nu. Obiectivul echipei va fi o clasare onorabilă în sezonul 2011/2012, urmând ca în sezonul 2012/2013 să atacăm un loc de Europa League!”.

La o scurtă analiză pe text (că noi, ăştia de avem prostul obicei de a scrie, am luat bacu’), reiese faptul că managerul general debordează de optimism. Este evident faptul că nu cunoaşte principiul de viaţă, sănătos de altfel, al lui Ienei, acela de „a nu-ţi face iluzii, ca să nu ai deziluzii!”. Da, să joci cu echipa ta într-o competiţie europeană e un obiectiv măreţ şi absolut normal pentru cine vrea să facă performanţă cu adevărat. Înainte de asta, trebuie să te asiguri, însă, că dispui de toate condiţiile necesare. Echipă valoroasă, infrastructură adecvată, personal calificat/ specializat şi buget. Da, frăţioare, buget. Caşcaval, mălai, verzişori, E-uri sau cum vrei să îi zici. Fără bani, eşti pe dinafară complet, fără discuţie. Probabil, Valeriu Rachită ştie ceva ce noi nu ştim (transparenţa, domnule manager general, este tot un nume de prăjitură, pentru dumneavoastră?!). Poate că, nu-i aşa, sponsorii vor veni fără număr, o dată cu primul minut în „A”. Să dea Dumnezeu!

Personal, în urma unei serii de ghinioane fantastice, mi-am dat seama că trebuie să îmi temperez optimismul, să fiu mai reticent în a-mi face planuri şi să vorbesc mai puţin. Nu îndrăznesc să îl sfătuiesc pe Valeriu Răchită, nu am niciun interes. Plus că Valeriu Rachită e ca Chuck Norris, sfaturile toate apelează la el, nu invers. Vreau doar să îi aduc aminte nişte elemente esenţiale care o să stea în calea planului său:

1. O să fie 5 locuri de cupe europene, pe care se vor bate în jur de 10 echipe; îmi permit să le şi numesc, într-o ordine aleatorie: Steaua, Dinamo, Rapid, Oţelul, CFR, U Cluj, Vaslui, Astra, Gaz Metan, poate şi FC Braşov. Toate, cu investiţii serioase în jucători, de urmărit dacă au fost cu cap sau nu. Toate, cu oameni alunecoşi în organigrame, căliţi ani de-a rândul în mlaştinile campionatului romanesc de fotbal, în troaca Ligii I, oameni care, dacă şi-ar da drumul la gură, ar ajunge să se bată precum chiorii, sau cu pistoalele pe masă. Petrolul duce lipsă de asemenea oameni. Nu sunt de dorit, dar e bine să îi ai. Vorba aia, ne ştim, dar nu ne cunoaştem.

2. Valeriu Rachită îi poate lăsa pe alţii să se omoare între ei care să ajungă la caşcavalul cu găurele din Europa League, via campionatul autohton. Managerul general al Petrolului poate lua oricând modelul elveţienilor de la FC Lausanne-Sport, care au reprezentat singura echipă dintr-un eşalon secund ce a jucat în grupele Europa League, sezonul 2010/ 2011, din postura de finalistă a Cupei Elveţiei! Deşi în “B”-ul elveţian, FC Lausanne a ajuns în turul 2 preliminar al Europa League, unde a întrecut-o pe Borac Banja Luka (Bosnia-Herţegovina) cu 1-0 pe teren propriu şi 1-1 în deplasare. Şi danezii de la Randers au reuşit să scoată un 1-1, în Elveţia, după ce pierduseră acasă cu 2-3. În play-offuri, LS a reuşit surpriză în Rusia, învingând la penalty-uri Lokomotiv Moscova, după două rezultate de 1-1, ajungând în grupe. Practic, Valeriu Rachită nu a precizat eşalonul naţional în care ar fi vrut să joace Petrolul din postura de viitoare participantă în EL. Aşadar, îi doresc succes în câştigarea Cupei României, care reprezintă cel mai scurt drum către Europa League!

3. Orice proiect de pe lumea asta cunoste nişte etape. Pe care trebuie să le parcurgi cu răbdare şi tact, dacă vrei să ajungi în vârful piramidei. Arzând nişte etape, poate efectul de scurtă durată va fi pe deplin satisfăcător, însă pe termen mediu şi lung, acest lucru se va întoarce ca un bumerang împotriva ta. Personal, am identificat un element pe care eu îl numesc “cei trei cinci”. La ce mă refer? În primul an de la promovarea în Liga I, obiectivul de bun simţ al echipei respective este salvarea de la retrogradare. Adică evitarea ultimelor 4-5 locuri. În anul următor, se ridică ştacheta. Obiectiv: clasarea la mijlocul clasamentului, adică locurile 5-10. Pentru ca în cele din urmă, în al treilea an de Liga I, să îţi propui atacarea locurilor fruntaşe, adică primele 5, ce îţi asigură evoluţia într-o cupă europeană. Aşadar, este vorba de trei ani, în cel mai fericit caz, în care să îţi clădeşti o echipă competitivă, de valoare, cu care să îţi propui obiective naţionale şi/ sau europene de importanţă majoră. O echipă clădită ad-hoc doar cu o infuzie mare de capital, fără o cultură organizaţională proprie şi fără un spirit al ei, este doar ceva artificial, care tinde să fie respins printre atâtea alte elemente naturale.

4. În 2012 vor fi alegeri locale. Niciodată în istoria ei, soarta echipei FC Petrolul nu a depins aşa de mult de sfera politică ploieşteană, şi anume de PDL. Scaunul lui Volosevici e şubred de mult timp, iar încercarea lui de a drege busuiocul cu reconstrucţia stadionului o cataloghez drept cu puţine şanse de succes. De ce? Ploieştiul număra aproximativ 250.000 de locuitori. Scazi jumătate, partea feminină, rămân cam 125.000 de oameni. Câţi dintre aceştia sunt microbişti înrăiţi? Debordând de optimism, mă arunc la un număr de 15.000, capacitatea stadionului ILIE OANA. Asta ar însemna un procentaj de 16% garantat în favoarea lui Volo? Greşit. După câteva etape în care Petrolul va avea 5 puncte şi se va zbate în zona locurilor retrogradabile, ploieşteanul de rând va uita că Volo (sanki!) a luptat cu duşmanii văzuţi şi nevăzuţi să se refacă cea mai vestită arena sportivă din judeţ. Ploieşteanul va striga “demisia, demisia” în secunda a doua, uitând laptele şi mierea de pe 4 iunie 2011. Ploieşteanul îşi va aduce aminte că banii din taxele şi impozitele lui sunt direcţionaţi către Petrolul, înjurăturile la adresa “mercenarilor” şi ale lui Valeriu Rachită şi Andrei Volosevici nu vor avea limite, iar expresii precum “echipă de A ne trebuia nouă, când eu nu am asfalt pe stradă” vor fi la ordinea zilei. Astfel, preconizez că PSD va câştiga alegerile, cel puţin fotoliul de primar în Ploieşti, iar intenţiile pesediştilor vizavi de Petrolul nu sunt cunoscute.

Concluzionând, consider că obiectivul managerului general al FC Petrolul, de a juca în Europa League, este realizabil, dar nu în doi ani, cum a spus Domnia Sa, şi sub nicio formă, în condiţiile financiare existente momentan. Să dea Dumnezeu să greşesc, iar domnul Valeriu Rachita să mă caute şi să îmi bată obrazul, zicându-mi: “ Fraiere, care eşti tu duşmanul Petrolului, uite că am reuşit (sîc!) şi ţi-am închis gura, uite ce performanţă am realizat eu şi tu eşti doar un fitilist nenorocit, care refuză să mă preamărească!”. Domnule manager general… eu vă aştept cu pită, slană şi o ţuică de prună!

11 Responses to “Lăsaţi-ne să ne pregătim de Europa League!”

 1. petrolist says:

  Domnule se vede ca ai facut aceiasi facultate ca Donul Dragos Patraru si Domnul FIDO,dar lasa-ti cetateanul ploiestean sa decida daca mai acorda o sansa lui VOLO sau schimba barca ,nu am observat pe ce va baza-ti cand da-ti acele cifre?????dar sta este facem campanie de intoxicare la adresa oiniei publice.CA ave-ti ceva de impartit cu VIVI sau oricare altul FOARTE OK,dar sa manevra-ti opinia publica ca nu va obtine nu stiu ce voturi sau soarta unui Club de fotbal este mare diferenta .Sper ca nu imi purta-ti RANCHIUNA DAr eu asa vad lucrurile.O ZI BUNA!

  • Nu am de ce sa va port ranchiuna! Fiecare are dreptul la opinie, doar traim intr-un stat democratic, nu? Cat despre facultatile domnilor Patraru si FIDO…nu le cunosc! Dar inclin sa cred, spre 100%, ca nu am urmat acelasi profil. Cand am spus ca Volosevici are scaunul subred, m-am gandit la opinia generala a romanilor despre partidul pe care Volo il reprezinta, si anume PDL. Opinie care spune, deocamdata, ca daca duminica viitoare ar fi alegeri, PDL -ul ar obtine niste scoruri dezastruoase. Revenind la primarul Ploiestiului, consider ca ploiesteanul care are ceva in cap nu poate fi mituit practic, cu un stadion nou si un bulevard asfaltat! Nu cred ca ploiestenii uita toate neregulile carora Volo le-a dat gir, impotriva banului public. Asadar, fiecare va vota cum il va duce capul, nu? Departe de mine sa contribui la ceea ce dvs.numiti „intoxicarea opiniei publice”. Personal, politica imi repugna. Am adus in discutie aspectul cu realegerea sau nu a lui Volo, doar ca alt motiv de care depind planurile managerului general al Petrolului, Valeriu Rachita, de a se vedea participand in Europa League, la doar doi ani de la promovare! Si atat…Va multumesc pentru opinie si va mai astept!

 2. Tiberiu says:

  parca pe aici nu se facea politica, nu erau nume de partide politice. Sa ne bucuram de noul stadion si de promovare. Nu o fii el elite, dar va fii cochet. Sa speram ca echipa va juca spectaculos. cat despre politica anului 2012, s-o lasam in seama analistilor politici, ca si asa sunt prea multi. asta era un blog despre spoertul prahovean, in special fotbalul. si asa trebuie sa ramana.

  • Dupa cum am precizat si mai sus, am adus vorba despre viitorul fotoliului de primar, strict deoarece este un factor care contribuie decisiv, am observat eu, la viitorul echipei FC Petrolul. Eu nu merg pe ideea „daca e politica, sa nu vorbim despre ea” mai ales atunci cand situatia politica dintr-un oras afecteaza sportul, total de neconceput, dupa parerea mea! Sunt de acord cu dvs, sa ne bucuram de noul stadion (cand va fi terminat) si sa ii lasam pe politicieni sa isi dea la gioale singuri, ca se pricep de minune. Va mai astept cu opinii!

 3. far cry says:

  Fereasca DUMNEZEU sa vina iar „prostovanii si lichelele” de la PSD ,pe care i-au durut in palarie de fotbalul ploiestean ! Betivanilor de Calota , Savu sau Chivu Sorin le placeau sa fie intrebati de volei (care de altfel a si disparut din peisajul performantelor locale) si de baschet ! De fotbal Calota…raspundea ca-i sportul prostimii si golanimii si care atrage dupa sine violenta si limbaj tendentios, nu sportul rege care face cinste si renume unui oras !!! Iar VOLOSEVICI … face lucrurile pe jumatate , ca sa-l aleaga iar electoratul ! Un stadion mic (de parca am fi la Urziceni), strazile asfaltate „de ochii soacrei”(cu gurile de gaze si de canal pe mijlocul benzilor de pe carosabil) , sala sporturilor fara tribune in spatele portilor , iar pe linia de tramvai ne rupem amortizoarele masinilor !!! Reconstructia hipodromului, infiintarea parcului permanent de distractie sau ale altor locuri de agrement , ce sa mai putem vorbi ?! TRAIASCA MONARHIA CONSTITUTIONALA !

  • Va rog, haideti sa vorbim doar despre sport. Voleiul nu a disparut cu totul, mai avem o echipa care combate la nivelul esalonului secund, se numeste CS Videoclip si este pregatita de Robert Tvardochlib, care detine si singura scoala privata de volei din tara, aici la Ploiesti. Defuncta PETROM Ploiesti s-a desfiintat, proaspata campioana nationala atunci, strict din vointa sponsorilor, ii cunoastem. Stadionul va avea 15.000 de locuri, poate unii au dreptate atunci cand il catalogheaza mic, pentru un oras de un sfert de milion de oameni. Dar ati vazut si dumneavoastra sezonul trecut cat de putini oameni au mai fost pe stadioane, la meciuri. Personal, il prefer pe ILIE OANA plin, acelea 15.000 de locuri, decat un stadion mai mare si gol pe jumatate, arata dezolant, credeti-ma. Sala sporturilor nu poate avea tribune in spatele portilor, deoarece acolo se afla structura de rezistenta. Va dau o veste buna, daca nu ati aflat pana acum: deja sala a intrat intr-un proces de renovare, capacitatea i se va mari cu 50%, adica inca 1000 de locuri, dispuse pe partea vestica, adica acolo unde acum sunt vestiarele. Practic, sala va avea doua tribune paralele, cum e si normal. La hipodrom am observat ca lucrurile incep sa se miste, au reinceput cursele, iar planurile de reabilitare urmeaza sa fie votate in Consiliul Local, pentru ca lucrarile sa inceapa cat mai repede. Da, Ploiestiul este, din pacate, un oras care duce lipsa de locuri de agrement, aveti dreptate, dar noi, ca simpli cetateni, nu prea avem ce face! Va astept, totusi, cu o parere asupra viitorului echipei FC Petrolul, caci despre asta am scris in articol!:)

 4. Tiberiu says:

  poate se gaseste un sponsor cu intentii cat de cat bune, care sa i-a echipa in primire, si cel putin sa o mentina, ca altfel, primaria, indiferent de cine e la conducerea ei nu poate face lucruri marete. E adevarat ca voleiul s-a dus jos, dar avem din nou echipe in prima liga la handbal.

  • Atata timp cat situatia juridica a echipei nu este clara, nimeni nu va pune pe masa o suma mare de bani ca sa devina actionar majoritar al acestei echipe. Si cu parere de rau va spun ca cei de la Petrom nu au nici cea mai mica intentie sa o dea altcuiva, este o mica mina de aur pentru ei aceasta echipa.

 5. Tiberiu says:

  iar stadionul de 15 mii, pe viitor, in caz de necesitate, se va putea extinde cu tribune si in colturi. Nu numarul de locuri e importanta. va avea nocturna dispusa sus pe tribuna, ci nu in stalpi. Problema ca nu e din categoria „elite” o constituie locuri de parcare, aproape inexistente, si stim cu totii situatia zonala. Nu e vina nimanui.

  • Nu sunt de acord cu dvs. Dintr-un motiv foarte simplu: in colturi deja s-au ridicat niste constructii pe structura metalica, ce vor servi ca loc pentru barul suporterilor, centrul de comanda pentru jandarmerie si firma de paza, muzeul clubului s.a.m.d. Consider ca este imposibila demolarea lor pentru extinderea capacitatii stadionului. Cat priveste locurile de parcare, conform regulamentului UEFA, intra in joc parcarea supraetajata de la Omnia, pentru ca se afla in raza ceruta de inspectorii europeni.

 6. Tiberiu says:

  acum da. acele spatii au o folosinta. dar la nevoie cred ca li se pot schimba utilitatea si destinatia, cu un cost. e adevarat. parcarea de la omnia e cam departe de stadion; eu unu mai bn o parchez pe trotuare, mai aproape.ca de la omnia pana la stadion, vorba romanului „mananci o paine”. si ce daca nu e elite. deocamdata e bine asa. cat despre cei de la petrom, am vazut ca sunt patronii Chmiei, lucru oarecum normal. Ca sa numai zic ca au profit sfidator, facut pe seama noastra, si ar putea sa tine cu lejeritate cele 2 echipe. Poate se vor baga intr-un final si peste petrolu, ca doar e sponsorul traditional al echipei..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: