Ionuţ Borcan… un om, o poveste!

Cu tristeţe în suflet am aflat săptămâna trecută că amicul Ionuţ Borcan s-a retras din activitatea de arbitraj. Îl vedeam unul dintre urmaşii de drept ai lui Cristian Nica, care să continue munca celui care a dus numele arbitrajului prahovean pe cele mai înalte culmi. Ionuţ, este un băiat cu foarte mult bun simţ exact aşa cum l-a descris şi domnul Dragoş Trestioreanu, cu care am colaborat excelent pe perioada cât a fost ofiţer de presă al CJA Prahova. Îmi pare rău că a luat această decizie, dar până la urmă este decizia lui şi trebuie să o respectăm. Poate este mai bine aşa, şi nu vreau să mă gândesc că poate acum se regăsea şi el pe acea listă infamă dată publicităţii de către  CCA, aşa el a plecat cu fruntea sus, lovind înainte să fie lovit.

Ionut_Borcan

În urmă cu o săptămână l-am rugat pe Ionuţ să îmi răspundă la câteva întrebări, iar vineri am primit răspunsurile la întrebări cu toate astea public abia acum articolul cu el. Stăteam şi practic, şi nu îmi găseam cuvintele, nu găseam un titlu corespunzător acestui articol, deoarece ştiu că s-a luptat, pentru activitatea pe care o iubeşte şi acum iată că o ajută prin Scoala de arbitri. Iată mai departe ce ne răspunde Ionuţ la întrebările pe care i le-am pus.

1. Ionuţ îţi mai aduci aminte de primele jocuri în fiecare divizie? Cum a fost ? Ce simţeai?

În eşalonul trei am debutat în 2000, la Drăgăşani cu Motru (scor 0-1), iar în Liga a II-a în 2005, la Târgovişte cu Gloria Buzău (scor: 1-1). Impactul a fost foarte interesant. De fiecare dată diferenţa între eşaloane te face să te simţi puţin “mai arbitru”. Iar ca idee, referitor la această diferenţă, mie mi s-a părut a fi una mare între Divizia D şi Divizia C (cum se numeau pe atunci) şi foarte mare între Divizia C şi Divizia B.

2. În afară de motivele medicale au mai existat şi alte motive care să îţi întărească decizia de a te retrage?

Nu am avut ocazia să iau în calcul şi alte motive decât cele medicale.

3. Care a fost cea mai mare satisfacţie dar şi dezamăgire referitor la aceasta activitate?

Satisfacţiile au fost foarte multe, nu pot spune că am facut un clasament. Aş aminti promovarea în Lotul Naţional, care pe atunci reunea arbitrii din Liga 1 şi Liga 2, jocul în care s-a inaugurat nocturna de pe stadionul Ceahlaul, cu 8000 de spectatori în tribune, precum şi unele meciuri amicale, în care am arbitrat campioanele României – Dinamo Bucureşti sau Unirea Urziceni. Legat de ultima formaţie, jocul a fost ceva mai special, având în vedere că adversara trupei lui Dan Petrescu a fost echipa fanion a Prahovei – Petrolul Ploieşti. La acel meci, disputat pe “ Ilie Oana”, central a fost Alexandru Tudor, iar celalalt asistent prietenul Ciprian Geambazu. De asemenea, îmi amintesc acum şi de câteva partide internaţionale, în care am arbitrat diverse selecţionate de juniori ale României sau naţionala de fotbal feminin. Tot la satisfacţii pot trece faptul că am avut onoarea de a face parte din conducerea Comisiei Judeţene a Arbitrilor Prahova şi privilegiul de a lucra cu peste 300 de tineri. Toate aceste momente, ca şi multe altele, mi-au ramas undeva în suflet.

Ca dezamăgiri… au fost şi ele destule, dar am trecut peste toate. Mi-a părut rau că nu am reuşit să promovez în prima liga, deşi am fost foarte aproape în cel puţin două rânduri. Am trăit satisfacţia de a avea cea mai mare notă din ţara la examenul din 2009, la teorie, dar din păcate, atunci a contat mai mult proba fizică, iar mai apoi… nu mai contează.

O altă dezamăgire a fost că nu am putut duce la capăt munca începută în 2007, alături de Cristi Nica, Vali Dumitru şi ceilalti colegi din cadrul CJA. Dar am trecut şi peste asta, cum am trecut peste toate. Le-am luat ca atare şi privesc către viitor, lăsând trecutul în urmă.

4. Vei mai reveni vreodată în structurile de conducere ale CJA dacă ţi se va propune acest lucru?

In viitorul apropiat nu cred că se pune problema, dar peste ani este posibil orice.

5. Vei lasa sau mai bine spus iti vei îndruma copii către această activitate?

Preferam să nu-mi pui această intrebare. J Îi voi lăsa să-şi aleagă singuri drumul în viaţă, aşa cum au făcut şi părinţii mei cu mine!

6. Dacă ar fi să o iei de la capăt ai face acelaşi lucru?

Da, pentru că, pe lângă toate dezamăgirile, arbitrajul mi-a adus foarte multe satisfacţii, aşa cum spuneam şi mai sus. În această perioadă m-am format ca om, am cunoscut alţi oameni şi mi-am făcut foarte mulţi prieteni!

7. Un gând pentru cei care vor sa apuce pe acest drum.

Să urmeze această cale doar dacă le place cu adevarat şi sunt dispuşi să facă sacrificii. Să muncească foarte mult, pentru ca vor veni şi satisfacţiile. Să respecte, pentru a fi respectaţi. Şi să nu uite un lucru – să rămână oameni, pentru că în arbitraj azi esti, maine nu mai esti! Important este ce lasi in urma ta!

8. Multumesc si o zi cat mai placuta!

Multumesc si eu! O zi frumoasa si tie!

PROFIL:
Nume
: BORCAN

Ionut_Borcan

Prenume: Ionuţ
Specializarea: Arbitru asistent
Lotul
: Liga 2
Data şi locul naşterii
: 12.03.1978 / Ploieşti
Domiciliul
: Ploieşti
Stare civilă
: Căsătorit / 1 copil

Studii:

Fiabilitatea Utilajului Petrolier şi Petrochimic (studii postuniversitare, 2003)
Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică, Speciazlizarea: Rafinărie (2002)
Ambele în cadrul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti

Ocupaţia: Inginer proiectant
Locul de munca
: The Badger Industrial Services
Anul în care a devenit arbitru
: 1994
Anul obţinerii categoriei a II-a
: 1996
Anul obţinerii categoriei I
: 1998
Anul promovării in Liga 3
: 2000
Anul promovării in Liga 2
: 2005
Numar
de jocuri arbitrate: cca 750
A jucat fotbal la
: Prahova Ploieşti (juniori), CSU Ploiesti,
Gloria Corneşti, Prahova Tg. Vechi şi Mevicom Stănceşti
Hobby-uri
: sportul, lectura, călătoriile, fotografia

2 Responses to Ionuţ Borcan… un om, o poveste!

  1. alex says:

    Tot respectul pentru d-nul. Borcan….era unul dintre putinii care isi faceau treaba din pasiune si cu placere ….pacat!

  2. FlorinP. says:

    Felicitari Ionut pentru intreaga cariera. Iti doresc mult succes in viata dar si cu munca la blogul tau!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: