Despre presa sportivă cu un nou redactor SportulPh

Am plăcerea să vă anunţ că “echipa redacţională” a acestui blog cu profil sportiv se va dubla ca efectiv în scurt timp îmbogăţindu-se cu încă un redactor, care sper eu că vă va încânta cu articolele sale. Nu am nici cea mai mică îndoială că postutile sale nu vor prinde la public, deoarece citind ceea ce scrie mi-am dat seama că are talent extraordinar, îmbinând cuvintele în propoziţie cum puţini din presa noastră o fac, prahoveană şi de ce nu chiar centrală. Am plăcerea să vă prezint un articol scris de viitorul nostru redactor pentru a vă face cât de cât o părere despre cum scrie:

E ciudat sau poate chiar dramatic cum presa sportivă din România şi-a pierdut atributul ăsta de sportivă transformându-se încet încet într-una mai mult fotbalistico-porno. Fără să fiu rea, dar în general, mai toată presa noastră de azi nu ţine cont nici de gramatică, nici de conţinut, nici de adevăr.
Îndeosebi asta sportivă.

Ne-am obişnuit ca sportul din ziarele noastre să fie adesea tabloidizat, să ni se prezinte ştiri cu fotbalişti prin cluburi cu femei, care mai de care mai urâte, mai hâde, mai roz, mai sclipicioase, mai dotate, mai fără creier dar cu extensii şi botox. Mulţi dintre cei ce fac jurnalism sportiv sunt profesionişti dar au ales să meargă cu valul şi să devină mediocri. Cei care aleg să rămână drepţi în faţa taifunului în schimb sunt daţi la o parte. Se publică fără supărare, atât online cât şi în ziar, numai tâmpenii. De ce m-ar interesa să văd într-un ziar de sport o gagică cu silicoane muşcată de un şarpe de sâni? Ce legătura are ASTA cu sportul? Culmea culmilor, a murit şarpele de la silicon. Sau un top al celor mai urâte soţii de fotbalişti. Care nici nu erau soţiile lor, ci nişte fane cărora Cel de Sus nu le-a dăruit prea multe. Sau sondaje de genul: Cu cine vrei să se ia în piept Melina? Bianca, Adina Barbu sau Oana Zăvoranu? Întâi de toate, cine e Melina?! Ce înţeleg eu e că la noi sportul e strâns legat de nudităţi si de pseudo-vedete lansate ieri. Ai apărut în Click, mâine eşti cuplată cu Dodel. Sau invers, eşti cu Dodel, gata, pac-pac la pagina 3. Aşa mănâncă şi jurnaliştii ăştia de scandal o pâine vreo lună cât ţine toată târâşenia.
Mai frumoase sunt şi titlurile astea ieftine cu care ziarele noastre dragi îsi atrag vizite.  Şabloane, formule. Aceleaşi peste tot. EXCLUSIV, ÎL VREI LA STEAUA, ŞOCANT, VEZI CIFRELE FANTASTICE, BETON, ŞTIINŢIFIC, UNIC, CLICK AICI, NOI AM ANUNŢAT PRIMII, ALARMĂ, RECORD, ŢEAPĂ, DISTRUGERE, SCANDAL, dacă mai e şi ceva legat de SEX CU MINORE e perfect. Aşa, şi sportul unde s-a pierdut?
Acum nu ştiu cât de problematic e faptul că din 20 de ştiri 17 sunt despre fotbal. 15 din alea 17 sunt despre Steaua sau Gigi Becali. E mai rău decât cu Ceauşescu în vremurile de altădată. Puţini sunt cei realmente interesaţi de sport şi nu de scandaluri şi cancan-uri. Dar cum ziarele trebuie să se vândă şi prostia e cea care vinde, e clar cine câştigă lupta asta, nu? În fotbal e cea mai mare ţigăneală. Nu mai sunt ziare de sport, ci de fotbal. Hai, poate o pagină, maxim 2 dedicate tuturor celorlalte sporturi. Culmea, la noi fotbalul e acel sport în care performanţele sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire. Dar jongleriile cu bani sunt de toată frumuseţea, deci şi succesul e garantat. La fel şi-n televiziune. Comentatori care doar reproduc, aceleaşi stereotipii, aceiaşi oameni de fotbal a căror viaţă extrasportivă e mai importantă, talentul nemaifiind acolo unde trebuie. Sunt doar jucători, mercenari, nu fotbalişti în adevăratul sens al cuvântului. Acum despre celelalte sporturi unde culmea, mai şi câştigăm. Cât de puţin spaţiu li se acordă! Ok, da, măcar se menţionează undeva printre picături că X a luat aur la Mondialele de halbere (exemplu) şi aia e. Nu se mai aude în veci de respectivul/a. Dar poate că printre atâtea înfrângeri ar fi bine să ne aline cineva şi cu o victorie. Nu-i de interes national. Nici măcar nu apare pe prima pagină. Măcar un rând să fie scris acolo, să citească lumea, să se mândrească. Dacă întrebi pe stradă de handbal, atletism, nataţie, gimnastică, n-o să ştie nimeni să-ţi spună un nume, o echipă. Sau ştiu azi, şi până mâine uită. În schimb ştiu şi-şi dau cu părerea toţi de cele mai recente mondenităţi, scandaluri, păruieli şi alte minuni marca Libertatea.
Concluzie, succesul în presa de sport n-o să te îmbrăţişeze în veci dacă n-ai articole despre gagici goale, sex, bombe, muieri în călduri, craci, fotbalişti cu muieri, fotbalişti cu fotbalişti, se ştie ce primează la român.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: