Folbaliştii de ieri si de azi

Avem pretenţia să fie un fotbal curat… Da aşa este, cu toţii ne dorim acest lucru. Avem pretenţia ca arbitrul să fie imparţial. Da cu toţii ne dorim acest lucru. Majoritatea celor care fac echipă de fotbal se gândesc la mărire în fotbal, se gândesc cum să scoată jucători care să ajungă la eşaloane superioare şi să facă renume în primul rând echipei, satului, municipiului de judeţ şi poate uneori dacă are noroc tării.

Când ne apucăm de fotbal toţi visăm la numele generaţiei noastre. Spre exemplu eu când jucam pe maidan sau în curtea şcolii îmi plăcea de Marius Lăcătuş. Deşi nu sunt stelist Marius Lăcătuş era maestru pe teren, felul cum dribla, cum pasa, cum simula… pentru el era o artă. A fost un jucător extraordinar pentru Steaua şi echipa naţională. Şi când jucam îl aveam mereu în minte chiar şi în momentele când l-a accidentat pe Ardeleanu şi când era cel mai bun de pe teren. Avem pe tăpşanele noastre judeţene numai exemple de Marius Lăcătuş. Toţi vor să câştige, prin determinarea specifică jucătorului mai sus amintit.

Sunt niste “Mariusică” mai mici dar nu în sensul bun al cuvântului. Mai degrabă sunt o variantă de Ganea sau de Gino Iorgulescu în cazul pseudo-finanţatorului Gloriei Plopu. Pentru cine citeşte aceste rânduri şi nu ştie cine este Gino Iorgulescu voi explica că acest personaj fost jucător de fotbal destul de bunicel devenit ulterior preşedinte l-a alergat pe Constantin Zotta acum vreo câţiva ani pe un teren de Liga I să îl bată în urma unei decizii în care a dezavantajat echipa care o conducea… la acea vreme FC Naţional revenită apoi la numele de Progresul Bucureşti.

În 3 săptămâni de când a debutat noua ediţie de campionat am avut parte de 3 agresiuni la adresa arbitrilor:

  1. Ionel  Gheonea la meciul Gloria Plopu – Progresul Bucov a primit un cap în plină figură din partea conducătorului Adrian Bălănescu – joc întrerupt în min 60
  2. Zanfir Valentin la meciul Voinţa Hăbud – Viitorul Aricesti a fost lovit de către un spectator – joc  oprit în min 85
  3. Illyes Adrian, Ştefan Călăraşu la meciul Voinţa Măgurele – Unirea Urlaţi când au fost agresaţi de jucătorul de “folbal” Vasile Cristian – joc oprit în min 25 de către primul arbitru care a oficiat în calitate de “central” după ce a fost lovit cu pumnul.

După ce că la acest nivel se joacă pe “beţe de chibrit” ca şi primă pentru unele echipe, jucătorii “burtoşi” cum au fost catalogaţi de un cititor într-un comentariu ar trebui să îşi vadă de treaba lor şi să joace ei fotbal, să se uite la calitatea fotbalului prestat de către ei şi abia pe urmă să judece pe alţi. Vă daţi cu “stangu-n dreptu” cum se spune în termeni fotbalistici… dar sunteţi în stare să judecaţi nişte copii care sunt aruncaţi în toiul luptei de mai marii AJF-ului şi care unii dintre ei pe terenul de joc nici nu ştiu cum îi cheamă de emoţii.

Nu zic că poate fac greşeli şi unele poate sunt flagrante şi vă privează de o victorie în clasament dar dacă aveţi pretenţia să vă arbitreze Colina sau Alexandru Tudor plătiţi şi vă va arbitra un astfel de arbitru corect. Dar nu aveţi bani să aduceţi un astfel de arbitru şi cred că dacă aţi avea şi aţi reuşi să îl aduceţi şi pe el l-aţi cataloga ca fiind vai de capul lui şi un hoţ ordinar și mai mult ca sigur l-ați lovi și pe el, că doar e arbitru şi aşa sunt aştia. Sincer nu aşa se tratează fotbalul. Dar fiecare cu percepţia lui despre acest sport minunat cu balonul rotund.

Problema este că AJF-ul nu se complică pentru a se implica mai mult în activitatea pe care o conduce pentru a eradica de la rădăcină fiecare problemă apărută. Se complace doar ca să dea niste amenzi şi niste excluderi din viaţa sportivă şi atât. Şi bine mersi jucătorul în cauză va juca şi etapa viitoare pe fals bineînteles şi poate va mai lovi alti arbitrii, jucători sau observatori… Și cred că de aici pleacă totul. Să vedem până când vor mai ţine „mişmaşurile”.

2 Responses to Folbaliştii de ieri si de azi

  1. Lacatus m-a impresionat rautatea din joc. In rest nu pot sa uit cum le rupea picioarele adversarilor si cat de lejer era pedepsit de arbitrii.

  2. SportulPh says:

    Totusi nu putem nega valoarea pe care a avut-o jucatorul Marius Lacatus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: