Habemus… echipă în Liga I. Fost FC Ploieşti actuala ASTRA

Cine mă întreba cu ce echipă ţin în momentul în care s-a înfiinţat FC Ploieşti-ul, vechea CSM Ploieşti, probabil că spuneam … cu Petrolul cu toate că de la promovarea cu cântec atunci când s-a realizat şi celebra fuziune, parcă formaţia cu care ţineam şi după care am fost prin deplasări nu mai era aceeaşi. Eram debusolat. Totuşi simpatizam echipa nou înfiinţată careia am dat şi eu o semnătură şi mă duceam la meciuri în calitate de suporter. Am fost pe Ilie Oană şi m-am bucurat alături de foşti petrolişti: nea Mişu Ionescu, Joe Panait, Paul Guşă – şi poate au fost mai mulţi dar eu nu i-am reperat – dar şi de suporteri pe teren alături de jucători pentru că era o formaţie creată de ploieşteni şi pentru ploieşteni care reuşise o promovare.

Ştiam în adâncul sufletului că ceea ce s-a întâmplat până la urmă se va întâmpla şi îmi susţineam cauza chiar dacă eram contrat cu fanatism de prietenii mei CSM-işti şi poate cu dovezi clare că formaţiile din Ploieşti provin din fosta Astra amândouă. De ce spun asta?

SC FC Petrolul Ploieşti provine din fuziunea FC Petrolul Ploieşti şi SC Astra => hibridul de Petrolul care există acum şi este condus de Bercea Florin şi probabil, din spate de Liviu Luca, este de fapt în acte o redenumire a clubului Astra. Acest Petrolul hibrid de la care se aştepta să câştige campionatul… a retrogradat în acel sezon  şi acolo au rămas până în ziua de azi. Si cred că acolo vor rămâne dacă acest Petrolul nu va redeveni în acte sub patrimoniul primăriei.

CSM-ul echipa municipalităţii era de fapt echipa lui Ioan Nicolae patronul InterAgro pentru că el venea cu banii. Intrase pe locul Astra SA în divizia C( reamintesc pentru cine nu ştie că în sezonul în care Avântul Măneciu a jucat în divizia C Astra era înscrisă în campionat adică în anul precedent de a se înscrie CSM în liga a III-a). Se deplasau cu autocarul cel verde al Astrei. Toate grupele de copii şi juniori ale CSM erau fostele grupe ale echipei Astra Ploieşti care au fost preluate cu tot cu antrenori de către „municipalitate” sau Niculae cum preferaţi. Singura nouatate era banca tehnică care era asigurată de Vivi Răchită şi Daniel Dumitrache ca antrenori si Gheorghe Liliac ca antrenor cu portarii dacă nu mă înşeală memoria. Primul joc disputat în această formulă a fost un joc condus la centru de către Ionescu Florin actualmente „central” în Liga a III-a în compania formaţiei Internaţional Piteşti pe stadionul Astra.

Îmi placeau idealurile trupei antrenate de Vivi. O promovare în primul sezon  care de altfel a fost reuşită plus încă vreo două sezoane în Liga a II-a după care se ataca promovarea finală. Iată că timpul trecea şi încă din primele meciuri ale sezonului, FC Ploieşti, nume transformat pe timpul vacanţei din CSM după ce în prealabil Nicolae a vrut să o denumească Inter Ploieşti nume neacceptat de către suporteri, devenea o contracandidată serioasă în ecuaţia promovării prin prisma rezultatelor obţinute.

Totuşi în echipa managerială este cooptat Ştefan Chiţu şeful defunctei de pe acum Poiana Câmpina care îşi arată colţii şi tehnicianul care a dus echipa sus şi de numele căruia se leagă ultimele performaţe notabile ale fotbalului prahovean este aruncat pe uşa din dos.

Sincer mă aşteptam de la Nicolae să facă aşa ceva pentru că în fiecare patron există sădită o sămânţă becaliană care mai devreme sau mai târziu iese la iveală. Si-au bătut joc de munca unui om şi practic şi-au bătut joc de speranţele noastre de a vedea o echipă cu adevărat a ploieştenilor în liga I.

Iată că FC Ploieşti a promovat în liga I şi cu ajutorul managementului care şi-au făcut pe deplin treaba dar nu mă simt împlinit. Da avem echipă în campionatul ligii I şi practic mă simt „frigid” dacă se poate face o comparaţie, nu am nici o bucurie. Am fost sunat de diverşi prieteni din alte judeţe pentru a fi felicitat pentru promovarea obţinută de catre o echipă ploieşteană şi practic auzeam şi simţeam la celalalt capăt mai multă bucurie în grai decât mine. Nu ştiu de ce dar am rămas cu un gust amar.

Bucuria de la finalul campionatului trecut de pe Ilie Oană a fost anul acesta sărbătorită pe Astra de echipa numită ASTRA. DA aşa am înteles că vor evolua sub această titulatura… ce pot sa spun decât că, dacă se vor numi ASTRA cred că va fi prima echipă care a reuşit o promovare aşa de rapidă şi în fiecare eşalon au avut o titulatură diferită.

Multa baftă şi o zi plăcută!

4 Responses to Habemus… echipă în Liga I. Fost FC Ploieşti actuala ASTRA

 1. Foarte corect artcolul. Singura adaugire pe care as facea este faptul ca actuala Astra este fosta echipa International Pitesti cumparata de Nicolae in 2005.
  Incurcate sunt caile fortbalului prahovean…

 2. SportulPh says:

  Eu totuşi zic că s-a format din fosta Astra pentru că aceasta era deja înscrisa în campionat în anul în care a fost si Măneciu în divizia C an premergător înfiinţării formaţiei. Nu cunosc foarte bine acest lucru dar este posibil să fi fost doar un foc de paie chestia cumpărării locului de la Internaţional pentru că dacă s-ar fi zis că intra pe locul fostei Astra ieşea probabil acelaşi tămbălău ca la prima fuziune. Manea şi cu Niculae şi-au jucat cartea bine daca nu au cumpărat locul de la Internaţional şi au făcut din Astra, CSM.
  Hai să o luăm puţin logic tu să fii Niculae să fi avut echipă deja înscrisă în campionat ai mai fi cumpărat loc pentru echipă dacă îl aveai de fapt pe al tău? Răspunsul cred că este logic… 🙂

 3. Mda…s-ar putea sa aveam amandoi dreptate. Tot ce am vrut sa scriu mai sus este faptul ca ramas fara astra cedata lui Bercea, Nicolae a cumparat in sezonul urmator International Pitesti(e posibil sa fi fost inaintea sezonului 2004-2005). Echipa asta, redenumita Astra a jucat un sezon in B (tin minte c-am fost la un derby pe Ilie Oana intr-o zi ploioasa), la finalul caruia a retrogradat in C. Asa se explica cum de Nicolae si-a facut rost de-o noua jucatie 🙂
  Dupa (in sezonul 2007-2008), odata cu venirea lui Rachita, echipa (adica aceeasi Astra cu originile la Pitesti) s-a numit CSM Ploiesti si ulterior FC Ploiesti.
  Restul povestii il cunoastem.

 4. SportulPh says:

  Foarte adevarat ceea ce tu spui :). Chestia e că şi-au bătut joc de munca unor oameni şi acum ei culeg laurii. Cam asta e singura mea dezamăgire. Şi cred că nu numai a mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: